Hovedpine

Hovedpine er en hyppig klage i Danmark, og udgør ca. 20 % af det samlede sygefravær på det danske arbejdsmarked. Ondt i hovedet er ikke i sig selv en sygdom, men er et symptom på, at der er noget galt f.eks. overbelastning af kroppens muskler og led i nakken.

Størstedelen af de hovedpiner, der ses i kiropraktorpraksis, er spændingshovedpiner. Du kan her læse om tre typer af hovedpine.

Årsager og symptomer på hovedpine

• Spændingshovedpine
Over 80 % af den danske befolkning har oplevet en episodisk spændingshovedpine i deres liv. Årsagen til spændingshovedpine er ofte muskelspændinger i og omkring nakken, som f.eks. kan opstå ved dårlige arbejdsstillinger eller stress.

Spændingshovedpine symptomerne er typisk lokaliseret over begge øjne eller i tindingerne. Ofte beskrives hovedpinen som en trykkende fornemmelse, der sidder i begge sider af hovedet. Hovedpinen kan variere i styrke, men ofte vil hovedpinen være mild til moderat. Nogle beskriver spændingshovedpine som om, at de har en hjelm eller et pandebånd på hovedet.


• Cervikogen hovedpine
Årsagen til cervikogen hovedpinen er ofte relateret til dårlig bevægelse/stivhed i nakkens led. Cervikogen hovedpine er ofte lokaliseret til baghovedet, men kan også stråle fra nakken og frem mod det ene eller begge øjne.
Hovedpinen er ofte associeret med nakkesmerter og kan forværres ved bestemte nakkebevægelser.

• Migræne
12-16 % af befolkningen lider af migræne, som rammer kvinder tre gange hyppigere end mænd.
Man kender ikke årsagen til migræne, men man ved at blodkarrene i hjernen udvider sig under et anfald for dernæst at trække sig sammen. Det er formentlig disse ændringer i karrenes diameter, der medfører smerten.
Migræne er ofte lokaliseret i den ene halvdel af hovedet/ansigtet. Smerten er af voldsom og pulserende karakter, og de daglige aktiviteter hæmmes. Hovedpinen kan være ledsaget af kvalme, opkast, flimren for øjnene samt øget følsomhed overfor lys og høje lyde. Hovedpinen forværres ved fysisk aktivitet.
En del patienter har gavn af medicinske præparater, som påvirker blodkarrene. I de tilfælde hvor patientens migræne starter med spændingshovedpine, der løber over i en migræne, kan frekvensen af migræneanfald reduceres ved manuel behandling, massage og afspændingsøvelser.

Samtale med kiropraktor

Hvordan stilles diagnosen?

I den indledende samtale mellem dig og kiropraktoren vil I gennemgå din sygehistorie. Kiropraktoren spørger dig om varigheden af symptomerne, årsagen, andre symptomer osv. Derefter undersøges du grundigt med forskellige tests, f.eks.  undersøgelse af nakken, og nerverne fra nakken, kraniet og en blodtryksmåling.

Nogle gange vurderer kiropraktoren, at der er behov for en røntgenundersøgelse af din nakke. På klinikken har vi et digital røntgenanlæg, hvor vi kan tage røntgenbilleder samme dag.

Behandling af nakkesmerter

Når kiropraktoren har stillet din diagnose ved en grundig undersøgelse, kan et behandlingsforløb opstartes. Vi har stor erfaring med at behandle nakkesmerter, og et behandlingsforløb indeholder typisk følgende:
• Manuel behandling – kiropraktik, som genskaber god bevægelighed af leddene.
• Bløddelsbehandling – muskelbehandling og udstrækning
• Øvelser og træning – styrker muskulaturen omkring nakken og sikre en god stabilitet og mobilitet.
• Rådgivning og vejledning om din tilstand, smertestillende medicin, træning, arbejdsbelastning osv.

Se hvad patienterne siger, her

Skal vi hjælpe dig med din hovedpine? Så ring og bestil tid i dag på telefon 75531844. Eller book tid online